Offertes vergelijken? Zo doe je dat!

Als je een offerte voor zonnepanelen of een offerte voor warmtepompen aanvraagt, doe je dat vaak bij meerdere partijen. Dat is logisch, het zijn grote investeringen en je wil er zeker van zijn dat je niet te veel gaat betalen. Doorgaans ontvang je een offerte op maat.

In de wereld van duurzame installaties kunnen offertes erg lastig zijn. Deze offertes zijn soms vrij technisch en daardoor weet je misschien niet zo goed hoe je de offertes moet vergelijken. We helpen je graag een handje!

Adviesgesprek voor jouw offerte

Zelfs in het adviesgesprek kan al verschil zitten. Wij van ElektroMakers en WarmteMakers komen altijd kosteloos en geheel vrijblijvend bij jou thuis om jou van het beste advies te voorzien. Er zijn partijen die helemaal niet bij jou thuis komen om de situatie op te nemen en de offerte op afstand samenstellen. Zij geven telefonisch advies of helemaal geen advies en sturen je alleen een offerte toe. Er zijn ook bedrijven die geld rekenen voor het advies.

  • Man met buitendeel warmtepomp
  • Offertes vergelijken

    In het algemeen zijn er bij een offerte voor een duurzame installatie een aantal dingen waarop je moet letten.

    • Zijn de genoemde prijzen inclusief of exclusief btw en montage?
    • Staat hetzelfde merk/product/type in beide offertes? Vergelijk je dus echt appels met appels en geen appels met peren.
    • Zijn de montagevoorwaarden hetzelfde? Sommige installateurs doen bepaalde montagematerialen op nacalculatie of gaan uit van een onrealistisch leidingtraject.
    • Wat is de levertijd? Misschien is dit niet belangrijk voor je, maar mocht je haast hebben, kan dit je keuze nog beïnvloeden.

    Vraag jouw advies aan

    Warmtepomp offertes

    Als het een offerte voor een warmtepomp betreft, moet je op een aantal extra dingen letten.

    • Zijn de prijzen voor of na aftrek van de subsidie? En moet je de subsidie aanvraag zelf doen of doorloopt de installateur dat traject voor jou?
    • Hebben beide offertes hetzelfde vermogen warmtepomp? Stel dat de ene installateur een warmtepomp van 4kW aanbiedt en de andere een warmtepomp van 7kW, is het aannemelijk dat de prijzen behoorlijk verschillen. In dat geval raden we je aan om het gekregen advies nog te controleren om te kijken welk vermogen je daadwerkelijk nodig hebt.
    • Zelfs als het hetzelfde apparaat lijkt, kan het nog steeds zo zijn dat je nog niet eerlijk vergelijkt. Heb je bijvoorbeeld extra opties gekozen zoals vloerkoeling of app bediening, kost dat meer. Let er op dat de gekozen opties ook in beide offertes gelijk zijn.

    Zonnepanelen offertes

    Ook voor zonnepanelen zijn er weer extra tips waar je goed naar moet kijken alvorens je kiest voor een bepaalde offerte.

    • Hebben de zonnepanelen in de offertes evenveel vermogen? Dit drukken we uit in WattPiek. Dit geeft aan hoeveel stroom een paneel uiteindelijk op kan wekken.
    • Welke omvormer zit er bij de installatie? Krijg je één omvormer voor alle zonnepanelen of krijg je één micro omvormer per zonnepaneel? De laatste optie is duurder, maar zorgt er wel voor dat niet jouw hele systeem last heeft als er een enkel paneel in de schaduw ligt.
  • Mensen voor hun woning.
  • Airco offertes

    Tot slot geven we nog wat tips om airco offertes te vergelijken.

    • Begin met het controleren of het merk en type overeenkomen. Een ander merk of een ander model kunnen veel verschil maken in de prijs.
    • Hebben beide offertes hetzelfde vermogen airco? Stel dat de ene installateur een airco van 3kW aanbiedt en de andere een airco van 6kW, is het aannemelijk dat de prijzen behoorlijk verschillen. In dat geval raden we je aan om het gekregen advies nog te controleren om te kijken welk vermogen je daadwerkelijk nodig hebt.
    • Heb je extra opties uitgekozen? Controleer dan ook of dit klopt. Stel dat je een afwijkende kleur hebt uitgekozen of een extra module om de airco via de app te kunnen bedienen. Dit zijn allemaal dingen waarop je kunt letten.

    Installateur achter de offerte

    Welk gevoel had je bij het voortraject tot je de offerte ontving? Ben je goed geholpen of liet dat te wensen over? Vaak is het voortraject al een signaal hoe de rest van het proces zal verlopen. Jouw persoonlijke gevoel en vertrouwen is hierin erg belangrijk. Natuurlijk kun je ook nog een aantal dingen controleren aan jouw installateur.

    Gecertificeerde monteurs

    Om een airco of een warmtepomp te mogen plaatsen, moeten de monteurs gecertificeerd zijn om met F-gassen te werken. Ook kun je nagaan of de installateur is aangesloten bij een brancheorganisatie. Dan moeten ze zich doorgaans aan meer regels houden waar jij als eindgebruiker weer plezier van hebt. Bovendien is het ook prettig als de monteurs veilig werken.

    Is de installateur er nog voor jou na plaatsing

    Als je pas nadien moet betalen, kun je er vaker van op aan dat de installateur je niet laat stikken als jouw installatie niet naar behoren werkt. Maar bekijk ook de montagegarantie, fabrieksgarantie en de mogelijkheid om het onderhoud bij de installateur onder te brengen.

    Zelf een offerte aanvragen

    Dat kan! Wij van WarmteMakers en ElektroMakers helpen je graag. Of het nu gaat om een zonnepanelen offerte, warmtepomp offerte, airco offerte of iets wat we niet in dit artikel hebben benoemd. We voorzien je graag van een eerlijk advies en een duidelijke offerte. 

    Vraag jouw advies aan