Vijf nadelen van een warmtepomp
We krijgen regelmatig de vraag of er ook nadelen zitten aan een warmtepomp. En daar zullen we eerlijk over zijn; ja, je kunt nadelen ervaren van een warmtepomp. Gelukkig ervaar je de nadelen lang niet altijd. We leggen je uit welke nadelen je kunt ervaren en hoe je deze zo veel mogelijk kunt beperken.
1. een warmtepomp maakt herrie
Althans, dat denken veel mensen. Als je het ons vraagt, is de term herrie wat overdreven. Het buitendeel van een warmtepomp maakt geluid en dat kun je als een nadeel ervaren. Echter moet het geluid van een warmtepomp wel binnen de gestelde geluidsnormen vallen. Een warmtepomp mag namelijk helemaal niet zoveel geluid produceren, met maximaal toegestane geluid kun je vergelijken met het geluid van een koelkast.
De juiste positie van het buitendeel heeft een grote invloed op het verminderen van de eventuele geluidsoverlast. Kijk daarom altijd samen met een adviseur naar de beste positie voor het buitendeel. Het binnendeel van de warmtepomp maakt net zo weinig geluid als een cv-ketel.
2. een buitendeel
Naast het geluid van een buitendeel kan het ook een nadeel zijn om het buitendeel überhaupt te moeten plaatsen rond jouw woning. Omdat de warmtepomp lucht van buiten aanzuigt, is een buitendeel wel noodzakelijk om de warmtepomp te laten werken. Bij voorkeur plaats je het buitendeel buiten op de grond of op een plat dak. In beide gevallen zul je weinig tot geen geluidsoverlast ervaren. Heb je deze mogelijkheid niet? Dan kun je het buitendeel ook aan de gevel hangen, echter is het risico op geluidsoverlast dan veel groter. In sommige gevallen is een buitendeel zo een struikelblok dat de installatie helemaal niet toegepast kan worden, denk hierbij aan een warmtepomp in een appartement of een monumentaal pand.
3. een warmtepomp heeft constante temperatuur
Als je een cv-ketel hebt, ben je gewend om deze misschien wel drie of vier graden lager te zetten wanneer je gaat slapen. Met een warmtepomp is dat niet de bedoeling. Je kunt dit als een nadeel ervaren, maar zeker ook als een voordeel. Het is namelijk altijd comfortabel in jouw woning, maar dat houdt ook in dat de warmtepomp de hele nacht blijft draaien. De warmtepomp blijft ook aan als je niet thuis bent. Je verbruikt dus stroom als je er niet bent, maar het rendement van de warmtepomp is het hoogst als je deze constant laat draaien. Opnieuw opstarten kost meer energie dan het constant laten draaien. Daarom is het geen slimme keuze om de warmtepomp laag te zetten in de nacht.
Nu de energieleveranciers terugleververgoedingen hanteren, is het zeker geen nadeel meer dat jouw warmtepomp gedurende de hele dag stroom verbruikt. Sterker nog, het kan een pluspunt worden voor eigenaren van zonnepanelen.
4. jouw stroomverbruik stijgt behoorlijk
Een warmtepomp helpt je veel gas te besparen of helpt jou helemaal van het gas af. Dat is mooi, maar dat zorgt er wel voor dat jouw stroomverbruik stijgt om de warmtepomp te laten draaien. Voor een hybride warmtepomp is dit circa 3.000 kWh per jaar. Stroom is aanzienlijk goedkoper dan gas en per saldo ben je nog steeds voordeliger uit wanneer je deze extra hoeveelheid stroom verbruikt. Gelukkig kun je zelf ook duurzame stroom opwekken met zonnepanelen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je écht een duurzame stap zet. Zusterbedrijf ElektroMakers helpt je graag aan zonnepanelen.
5. een volledig elektrische warmtepomp neemt ruimte in beslag
Een hybride warmtepomp is even groot als een cv-ketel en neemt niet meer plek in dan je gewend bent, maar een all-electric warmtepomp neemt meer ruimte in beslag. Dat komt doordat een volledig elektrische warmtepomp ook warm water in een boilervat moet opslaan. Het formaat van het boilervat is afhankelijk van de grootte van jouw gezin. Een boilervat is al snel 180cm hoog en 60cm rond.
Meer weten over de warmtepomp?
Als je nog niet bent geschrokken van deze mogelijke nadelen, wil je misschien wel meer informatie over een warmtepomp bij jou thuis. Onze adviseurs komen graag naar je toe voor een advies op maat. Samen met jou kijken ze hoe deze mogelijke nadelen van een warmtepomp zo min mogelijk effect hebben op jouw dagelijkse wooncomfort. Via onderstaand formulier vraag je meteen jouw vrijblijvende gesprek aan.